Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Köpa vin – Lär dig “tyda” etiketterna

För alla nyblivna vinälskare så finns det få saker gällande bra viner som är mer frustrerande än vinflaskors etiketter. Texten är ofta liten, termerna är svåra och orden är ofta på andra språk än det svenska språket. Vi ska inte glömma att information leder till kunskap och mycket text är mycket information vilket är mycket kunskap. Om du lär dig att tyda etiketterna så har du ett av de mest kraftfulla verktygen till att bli en mer sostifikerad vinprovare. Vi kommer här att gå igenom etiketternas beståndsdelar för att hjälpa dig att tyda etiketterna. 

1. Vintillverkare eller vingård: Det företag eller firma som har gjort vinet eller ibland, vinets varumärke.

2. Område/distrikt: Det land eller region där druvorna som används till vinet växte. Ibland kan detta vara brett som Kalifornien eller exempelvis mer specifikt som en speciell vingård. I det flesta länder är vinodlingsdistrikt bestämda med hjälp av lagen och alla viner får inte använda dessa etiketter. Lagen säger att minst 85% av druvorna som används till vinet måste komma från det distriktet.

3. Årgång: Detta är det år som druvorna skördas, inte det år som vinet görs. För vissa viner kan det skilja flera år mellan skörd av druvorna och vinets tappning. Vissa länder använder sig av det lokala ordet för årgång eller vintage.   "Cosecha" är det Spanska namnet, "Vendemmia" det italienska. 85% regeln gäller även här där 85% av druvorna måste vara skördade det året som flaskans årgång säger.)

4. Blandning: Den druvsort som vinet gjorts av. Alla viner avslöjar dock inte vilka druvor som använts. De flesta Franska och Italienska vinerna avslöjar inte den blandning som använts: Exempel på dessa är: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petite Verdot  och Malbec.

5. Kvalitet: Denna tradition används främst I tyskland och Österrike. Vissa tyska viner kan även ha etiketter som säger "Trocken" ("Torr") eller "Halbtrocken" ("Halv torr") för att särskilja att dessa har mindre sötma och ingen tillsatt sötma

6. Vingårdens information: Om vinet är tappet på flaska från druvor ifrån den egna vingården så har de ofta en egen benämning. På franska ”Mise en bouteille(s) au Chateau;" på Tyska  "Gutsabfüllung" (vilket är en nyare och fräshare form av den gamla "Erzeugerabfüllung") På engelska heter den helt enkelt "estate bottled" eller "grown, produced and bottled."

7. Annan information: Här varierar det kraftigt beroende på nationella lagar. Tyska viner har exempelvis ett AP-nummer "Amptliche Prüfungs Nummer" ett så kallat serienummer som det får efter officiell provning. Franska viner har dess klassiska klassificeringar "Cru Bourgeois" för Bordeaux. Övrig information är att de specificerar alkoholmängden i vinet, samt i vissa länder även varningsetiketter gällande alkoholens skador.

8. Valfri information: Övrig valfri information kan vara allt från vinodlarnas egna anteckningar till detaljerad vinprovnings info, serverings förslag, eller till och med annonsering.

  

 

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net