Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Vinordbok/Vinlexikon eller Vintermer

En av de största utmaningarna när man provar vin är att de mesta bara finns I vår lukt och smak. Eftersom vi människor inte använder lukt och smak lika mycket som vi använder synen, hörseln och känslan. Vi saknar en vokabulär för att beskriva aromer, dofter och smaker som är enhetliga för alla.

Det är inte enkelt att skapa en vokabulär utan att glida in på mer lösa ord eller speciell jargong som gör att folk ticket att du är en vinsnobb. Det flesta termer som förekommer vid vinprovning är inte ord som vi vanligtvis förknippar med lukter och smaker från vin. Ek, cederträ, tall, mossa, löv, gräs och läder är några av dessa.

Det är vikigt att förstå att dessa lukter och smaker sällan är dominanta I viner utan ofta bara fyller in en liten del av den hela smaken. Exempelvis spår av Choklad och kaffe i några röda viner från Kalifornien eller spår av cocosnöt i ekfatslagrade Chardonnay gör inte att vinet smakar som en fruktig milkshake, utan de är helt enkelt undertoner. Lukten av gammalt läder förekommer ofta I välåldrade och lagrade viner

Lukter från viner kommer från olika källor. Den fruktiga lukten av ungt vin kommer från druvorna medan träaktiga eller organiska aromer tillkommer om vinet lagrats i ekfat. Fint åldrat vin har ofta de mest komplexa och mest ovana dofterna, som kallas “bouquet” och betyder att de framkommer genom kemiska reaktioner i vinet.

Mindre behagliga förändringar i smak och lukt kan förekomma om vinet är gjort med vårdslöshet eller om det lagras för länge.

Vindofter och aromer kan delas in I nio olika kategorier.

 1. Djurdofter – kött, fläsk,

 2. Balsamiska dofter - tall, vanilj

 3. Trädofter – Nytt trä, ekfat,

 4. Kemiska dofter – Gaslukt, skunk, jäst, fermentering, sulfat

 5. Kryddiga dofter - peppar, kanel, ingefära, tryffel, anis, mint.

 6. Oljiga dofter – Crème brulee, rök, bränt, läder och kaffe

 7. Blommiga dofter – blommor, violer, rosor, liljor,

 8. Fruktiga dofter – Svarta vinbär, hallon, plommon, aprikoser, persikor

 9. Vegetariska dofter – Växter, te, svamp,

 

Andra vanligt förekommande lukter inkluderar äpplen, (Chardonnay och Riesling) gröna oliver, pepperoni. Valnötter och pecannöt är önskvärda i sherry.  Unga viner är vanligtvis enkla och rena dofter vilket gör det relativt lätt att känna doften av druvorna och de fruktiga tonerna.

Det är vinflaskans ålder som tar fram de kemiska förändringarna som gör att vinet smakar mer annorlunda och mer delikat än de unga vinerna. Nu när du vi har gått igenom vinordboken så kan du ta en kväll med dina när och kära. Korka upp några vinflaskor och smaka av, diskutera och använd dig av dina nya termer från vinets värld.

 

Gå vidare till nästa del av Vinskolan

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

 • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
   

 • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
   

 • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net