Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Hur anordnar jag en vinprovning? (vinprovningsparty)

Att njuta av vin är en hobby som är tänkt att njutas med vänner. Detta gör att en vinprovning med bekanta är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om viner och har roligt. Samla ihop en grupp med vänner för en lagom seriös vinprovning.

Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

 • Den viktigaste regeln av alla är att anpassa nivån på vinprovningen till deltagarnas intressenivå. Därför är det viktigt att inte göra vinprovningen allt för teknisk, eller för likt ett arbete, utan hall det på en nivå som alla kan uppskatta och har roligt till.
 •  Tillhandahåll tillräckligt med papper och pennor så att du uppmuntrar alla att göra noteringar från vinerna. Att skriva ned tankar om vinets utseende, arom, smak, eftersmak och helhetsintryck av respektive vin är ett bra sätt att få dig att fokusera på vinprovningen.

   
 •  Prova inte för många viner under samma vinprovning. Prova istället flera olika sorters vin så att gästerna verkligen kan känna skillnaden mellan vinerna och kontrasterna.

   
 • En bra ide är att välja ett tema för vinprovningen. Exempelvis viner från Kalifornien eller Spanska viner. Andra alternativ kan vara att välja en och samma druva och prova viner från olika områden. Tredje alternativet är att prova en sort av respektive druva som exempelvis: Cabernet, Pinot Noir, Zinfandel för röda viner eller Chardonnay, Sauvignon Blanc och Viognier för vita. Ett fjärde alternative är att göra en tävling mellan två länder. Exempelvis Frankrike och Italien. Det viktigaste är dock att  ni verkligen lär er någonting när ni genomför provningen och att ni verkligen känner skillnaderna mellan de olika vinerna.
 • Tänk på att ha rikligt med vatten att rensa munnen och glasen mellan provningarna.

   
 • Ställ även ut olika hinkar bland deltagarna så att de kan spotta ut vinerna om de önskar. Detta behöver inte vara en negativ händelse som betyder att man inte gillar vinet, utan tvärtemot så sväljer vinprovare bara en del av de viner de verkligen provar för att behålla koncentrationen uppe. Tänk även på att planera in så att ni hinner dricka ett eller två vinglas efter att den formella vinprovningen är klar.

   
 • Om du vill bjuda på mat till vinprovningen så bör du vänta med den tills efter att den officiella vinprovningen är klar. Då kan folk slappna av  och dricka resterna av vinet från vinprovningen tillsammans med en god matbit.

 

Slutligen är det bäst att saga att vinprovningen helst ska hållas lätt, låt alla komma till tals, prata och jämföra dess olika kommentarer, och låta det bli lite av en tävling. Kom ihåg dock att respektera allas åsikter, och tvinga ingen som är blyg att tala om han/hon inte vill.

Hoppas att dessa tips hjälper dig till en underbar vinprovningskväll eller vinprovningsfest.

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

 • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
   

 • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
   

 • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net

 

sitemap, Iinks, golfresor, golfresor, vinprovning