Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Blindtest av viner – Upp till bevis

Tror du att det är lätt att skilja på röda och vita viner? Prova då att göra det med ögonbindel.

Några fanatiker av vita viner som aldrig vill röra i röda viner är övertygade om att skillnaden är enorm och enkel att skilja på.

För att exemplifiera så är vita viner lätta fruktiga och uppfriskande, medan röda viner är starka, komplicerade och svåra att ”lära känna”.

Är dessa stereotyper sanna i vått och torrt? Eller är skillnaderna mellan de olika vinerna dolda av de likheter att de är gjorda av druvor nära besläktade med varandra ?

För att genomföra ett blindtest av viner är de bra om man har några omärkta flaskor eller karaffer som man kan hälla upp viner i. (Helst någon annan som häller upp dessa utan att du ser).

Detta för att säkerställa objektiviteten och skala bort de förutfattade meningar man har runt vinerna. Det är enklare att vara objektiv när du inte vet om vinet är ett 300kr flaskan eller husets röda för 45kr.

Det är enkelt att arrangera en sådan vinprovning.  Allt du behöver är någon som häller upp vinerna I glasen. Det spelar ingen roll om du råkar se vad som är i glasen.

Det är lite mer komplicerat att jämföra röda och vita viner utan att titta, och om du vill göra detta så fungerar det bra med en näsduk eller scarf runt ögonen.

Efter att ett sådant test är genomfört var det enkelt att skilja på röda och vita viner

Syrahvinet var lättigenkännligt med lukten av peppar och gröna oliver men de övriga vinerna var rätt lika I minitestet. Det var ett mycket lärorikt test och jag lyckades behålla min dignitet genom att särkskilja de vita och röda vinerna från varandra.

Nu är det din tur att fixa lite roliga viner, ta fram några ögonbindlar, bjud in lite trevligt folk och arrangera ett blindtest. Du kommer säkerligen att upptäcka att det inte är så lätt som det verkar. Men roligt som tusan är det och det är det som är huvudsaken.

  

Gå vidare till nästa del av Vinskolan

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net

 

sitemap, Iinks, golfresor, golfresor, vinprovning