Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Vinskola - Introduktion: Överblick av Vinprovning


Vad är egentligen poängen med att prova vin?

Det är en mycket väsentlig fråga. Kanske associerar du vinkännare till en snobbig, vältalig, överklass person. Det finns exempelvis ingen mystik runt att prova Coladryck, iste eller mjölk. Kort och gott kan vi säga att vin är annorlunda.
Vinet är den enda drycken som lockar både sinnena och intellektet. Om du tar dig tid att kolla efter det så kan du upptäcka att varje glas vin innehåller en lektion i historia, geografi, botanik och växtodling. Ibland kan det även vara en lektion i Antropologi, religion och psykologi.  

Det finns dock ingen anledning att vara snobbig gällande viner. Inte heller behöver någon vara rädd för vin. Tvärtemot är viner ett mycket trevligt samtalsämne bland vänner och bekanta. Denna vinskola är skriven ur ett mer lättsamt perspektiv och meningen är att det ska var roligt att prova vin, inte dödligt allvar. Vi kommer heller inte att kräva att du klarar något test för att kunna njuta av viner.

Iden bakom att prova vin är helt enkelt att: Varva ned, slappna av och ta dig tid att tänk på vad det är du dricker samtidigt som du njuter med alla dina sinnen. (i alla fall allt utom hörseln) Undersök vinets färger. Är de klara eller grumliga? Sniffa djupt, luktar det frukt? Blommor? Lerig skogsväg eller tobak? Nu förstår du säkert vinken så ta fram vinglaset och smaka en eller två viner. Svinga det runt i munnen och låt tungan rulla runt vinet. Känn efter och fundera över vinets karaktär och tyngd. Bry dig inte om hur det ser, det viktigaste är ju att du njuter av det. Insup alla dessa variabler och tänk efter hur det kändes.

Fundera över var vinet kommer ifrån, ta en klunk till och njut. Alla dessa intryck får du inte av ett glas mjölk.

 

Gå vidare till nästa del av Vinskolan

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net