Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Vinprovning / Vinskola - Lär dig lukta på vinet

Vin har inga ögon, öron eller tänder, men vissa hävdar att de har en näsa. Det låter kanske en aning konstigt att gå runt med et glas vin i handen och prata om vinets näsa. När vinkännare talar om vinets arom, menar de den naturliga lukten som kommer från druvorna, eller de invecklade övertonerna som vinet får i samband med dess lagring och åldring i flaskan.

När vi talar om vinets lukt eller arom så finns det en viktig sak att komma ihåg. Lukt är viktigt för vinprovare. Mycket at det vi tycker är smak kommer i själva verket från din näsa. Om du inte tror mig, prova att njuta av ett vin eller en måltid nästa gång du har en förkylning eller genom att hålla för näsan. När vi kommer till lukten så behöver du inte vara en expert på vinprovning för att kunna lukta dig fram mellan skillnaderna mellan olika viner.

Aromen från en Cabernet Sauvignon och den nära besläktade Merlot druvan påminner mig ofta av ceder trä blandat med lukt av frukter liknande svarta vinbär. Vissa har även en släng av det vinprovare kallar vegetariskt, där du hittar oliver, pepparfrukter, tobak eller gräs. Om vinet lagras i ekfat så kan du känna slängar av vanilj, kanel eller mandel. Om du lagrar flaskan extra länge kan det leda till att den får jordiga lukter som exempelvis svamp, läder, rosor eller vilda blommor.

Andra druvsorter har andra kännetecken. Zinfandel har ofta en lukt av bär och Pinot noir, kan framkalla lukter i form av violer och kryddor. Syrah druvan har främst sitt kännetecken i from av en pepparaktig lukt.

Går vi över till vita viner så är det vanligt att Chardonnaydruvan framkallar en äppellukt samt toner av smör, cocosnöt och tropiska frukter, särskilt om den är lagrad i ekfat. Riesling, drottningen av tyska druvor kan även den framkalla äppeldoft och ibland även citrus och tall. Sauvignon Blanc har ofta en gräsdoft och ibland en lukt av grapefrukt. Chenin Blanc påminner mig om meloner medan Muscatdruvan har en doft av persika.

Det går att sitta och filosofera i timmar gällande de olika lukterna som druvsorterna har och det finns inget rätt eller fel. Lukter är olika beroende på vem som upplever dem och därför är det bara att njuta och funder över dessa förföriska lukter. Fram med vinglaset och kör ned näsan rejält i glaset efter att du svingat runt vinet i glaset. Ta några djupa sniffningar och dröm dig bort.

 

Gå vidare till nästa del av Vinskolan

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net