Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Mousserande viner / Champagne

Fransoserna har försökt att få bort stämpeln att kalla mousserande viner för champagne, men utan större succé. Namnet champagne klingar fint i många öron och härstammar från området Reims öst om Paris.

Enligt legenden var det en blind munk med namnet Dom Pierre Perignon som smakade på den första champagnen runt 1700 talet. Han snubblade over Kask som blivit fermenterad och utbrast att han drack stjärnor.

Om det ligger någon sanning I detta eller ej går det att tvista om men originalet Dom Perignon som nu är namnet på det dyra Franska vinet har spelat stor roll I utvecklingen av champagne. I bratskretsar kallas drycken ”Dompa” och dricks i mängder av köpstarka Svenskar på Rivieran och St Tropez under sommarmånaderna.

Champagne och andra mousserande viner har en viss status och stämpel och jag är inte säker på om det är på grund av dess festliga stämning, eller om kolsyran gör att alkoholen når hjärnan snabbare.

Mousserande vin är en populär dryck och ett av de få viner som ökar försäljningen år efter år, medan andra viner är på nedgående. En av mer intressanta utvecklingarna bland franska champagnetillverkarna under senare år flyttat over till Kalifornien för att producera mousserande vin.

Moet et Chandon (tillverkare av bland annat Dom Perignon) var en av de första företagen som gick in på den amerikanska marknaden på 70-talet med en ny modern vingård i Napa Valley och marknadsför  mousserande vin under namnet Domaine Chandon.

Fransk Champagne kan vara dyr och börjar runt 300kr flaskan och går upp till 1000kr flaskan. Spanska mousserande viner är generellt billigare och håller god kvalitet. För unga vinälskare är den Italienska Asti populärt och dricks ofta på Nyårsfester och är en mousserande  söt dryck med lägre alkoholhalt gjord av Muscat druvan. 

Har du något att fira? Bra.. plocka upp en flaska mousserande vin och njut av de pärlande dropparna av denna festliga dryck.

Grattis ! du har nu gått igenom hela vinprovningskursen här på vinprovning.net . Ta gärna en titt till vänster för mer artiklar om hur du tyder etiketter på vinflaskor och hur du anordnar en vinprovning eller vinprovningsfest 

  

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på vin och viner tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net