Vinprovning.net Din guide till Vinprovning på nätet

Vinprovning/Vinkurs – Smaka är mer än att bara svälja

Med smak menas inte bara vad vi känner med våra munnar. Orden beskriver även kvaliteten, bedömningen och uppskattningen som särskiljer oss från djuren. 

Vi smakar på segerns sötma och förlustens bitterhet. Njuter av livet och smaken av en upplevelse eller ett minne. Forskare berättar att vår smak endast kan skilja på fyra grundsmaker. Sött, surt, beskt och salt.

Vår uppfattning om smak är dock mycket mer komplex och innefattar upplevelser och känsla. Känslan, hur vinet känns i munnen, lätt eller tungt, kvalitet som sträcker sig från tunt som vatten till oljigt och tungt är i högsta grad en mycket kraftfull del av att prova viner.

Surheten är ofta ett tecken på att vinet är felaktigt om det känns som vinäger. Det är den vanliga lukten av förstörd dryck. Som tur är hittar vi sällan det nuförtiden. Om surheten däremot kommer i form av syrighet, är det en välkommen surhet. Ett syrigt vin smakar ofta bra till fisk med en gnutta citron.

Ett vin med för liten syrighet är inte heller bra eftersom den får svårt att gå ihop med mat. Surt och sött är blandningar som ofta går att finna i många Chardonnay viner från Kalifornien, som är bäst när de är torra med tillräckligt med fruktighet för att plocka bort den sura tonen.

Slutligen ska vi gå in på sötman. Sötman dominerar det sura i sena skördar och förekommer ofta som dessertvin. Det har en genomträngande söthet som enkelt går att identifiera. Sockret är balanserat mot den starka surheten som håller vinet i drickbart skick.

Nu är det dags för ett glas vin och verkligen smaka på vinet. Rulla det runt i munnen och sörpla lite försiktigt. Känn hur de olika smakerna kommer flygande mot dig och försök känna av vad de smakar. Förhoppningsvis hittar du ingen de klassiska smakerna och kan börja skilja på söta, sura och beska viner.

 

 

Gå vidare till nästa del av Vinskolan

Tillbaka till index för Vinskolan

 

 

 

Senaste nytt        

Vinprovning .net's grundare Per Gustafsson uttalar  syftet och visionen som teamet  jobbar mot..

"Vinprovning.net ska erbjuda besökarna mervärde i form av en enkel navigation, stilren design samt detaljerad information och gudining till att arrangera en vinprovning hemma eller anlita någon för vinprovning"

"Vår vision är att bli den ledande portalen för vinprovning på den Svenska marknaden."


Vi söker skribenter

Vi på Vinprovning.net söker nu Vinintresserade skribenter och medarbetare som vill jobba för att göra sidan ännu bättre

För tillfället söker vi främst folk med följande kunskaper

  • Erfarna sommeliers för skapande av en avancerad guide till vinprovning i hemmet
     

  • Deltagare från olika vinresor som vill skriva reportage och reseberättelser från dessa.
     

  • Kontakter hos olika återförsäljare och agenter av viner i Sverige för erhållande av smakprov för att prova viner till recensioner

Även andra former av kunskaper sökes. Om du är intresserad av att hjälpa oss med vår vision att bli störst på billiga mobiler tag vänligen kontakt med oss på denna adress @

Copyright (C) 2005, Vinprovning .net